CURRENT LOCALE sv-se

4,7 ur 8000 recensioner
  • Beställd idag, levererad inom 3-6 arbetsdagar
  • 100 DAGARS ÖPPET KÖP!
  • BESTÄLL SMIDIGT OCH BETALA TRYGGT, ÄVEN I EFTERSKOTT!
  • GRATIS FRAKT FRÅN 1750:- KR.

Wist-je-datjes

Nedan hittar du information som hjälper dig att välja mellan vårt stora utbud av skruvar och bultar. Här hittar du även svar på många andra frågor om skruvar och bultar.

1. Skillnaden mellan förzinkat och rostfritt stål

Vilket är starkare: rostfritt eller förzinkat stål?

Förzinkade skruvar är starkare än rostfritt stål. Eftersom galvaniserade skruvar kan lätt oxideras är de mindre lämpliga för utomhusbruk. För utomhusbruk har vi marknadsfört skruvar i SS AISI 410 rostfritt stål (SIS 2302). De är båda starka och oxiderar inte vid normal användning. Vid installation av träplanker används vanligtvis rostfritt stål 410 i 5x50 mm för 20-28 mm tjocka brädor. För trädgårdsbrädor när man bygger staket används 4x50 mm i 410 rostfritt stål.

Vad är oxidation?

Exempel på oxidation är rost- och bränningsreaktioner. En förzinkad skruv är skyddad mot oxidation genom en zinkbeläggning. Om det galvaniska skiktet skadas kommer skruven att oxidera.  Man brukade definiera oxidation som en reaktion på syre. Numera vet vi att det är när ett ämne avger elektroner till ett annat ämne, vilket orsakar oxidation. Inom vetenskapen kallas oxidation för korrosion.

Vilka galvaniseringsmetoder finns?

Det finns olika metoder för att förzinka skruvar. De vanligaste förzinkningsmetoderna är sherardisering, varmförzinkning och galvanisering eller elektrogalvanisering. Förzinkning skyddar material från korrosion. Ju tjockare zinkskiktet är, desto bättre skydd.

Sherardisering

Sherardisering är en förzinkningsmetod där föremål glödgas i zinkdamm i förslutna trummor vid en temperatur på cirka 400ºC. Denna metod används främst för galvanisering av små massproducerade artiklar som spikar, bultar, skruvar och muttrar.

Varmförzinkning

Varmförzinkning är den vanligaste metoden för förzinkning av järnvaror. Detta innebär att föremål sänks ner i smält zink. Zinken reagerar kemiskt med järn för att bilda stark vidhäftningslager med utmärkt korrosionsbeständighet.

Galvanoplastik

Vid elektroplätering eller såkallad galvanoplastik doppas föremålet i en saltlösning av metall. Som ett resultat av en ansluten strömkälla fälls metallen från lösningen ut på föremålet. Detta skapar ett jämnt men tunt vidhäftningslager med en tjocklek på 3-30 mikrometer.

2. Vilka olika skruvar finns och vad används de till?

Vilka skruvar är lämpliga för att montera ett staket?

För att montera ett staket rekommenderas våra Wovar trädgårdsskruvar i rostfritt stål AISI 410 (SIS 2302). Till skillnad från andra skruvar av rostfritt stål är dessa trädgårdsskruvar lika starka som galvaniserade skruvar på grund av mindre nickel. Detta gör att skruvarna nästan aldrig går sönder eller bryter när de skruvas in. När du monterar staketbrädor rekommenderar vi att du multiplicerar staketbrädans tjocklek med 2. Om du använder en 1,8 cm tjock staketbräda är det bäst att välja våra Wovar trädgårdsskruvar i rostfritt stål AISI 410 4x40 mm.

Vilka skruvar rekommenderas för att bygga tak?

För att bygga ett tak krävs skruvar med en större bäryta och ett större klämområde. För detta rekommenderar vi våra Wovar brickhuvudsskruvar. Våra franska träskruvar är också lämpliga till takkonstruktion. Skruvar med brickhuvud kallas också träkonstruktionsskruvar. Det breda brickhuvudet (21 mm) gör våra skruvar starkare och säkerställer en bra kraftöverföring från skruven till träet. Torx-drivprofilen gör dem snabbare och enklare att dra åt. Med våra skruvskruvar kan du bygga ett tak snabbare och enklare.

Vilka skruvar ska man använda för ramverk av trä?

Att montera ramverk eller fackverk kan göras på många olika sätt. Ofta används lister av mjukt trä. De skruvar som lämpar sig för att fästa ihop listerna är våra Wovar spånskivskruvar förzinkade med torxdrev. De är mycket starka och lämpar sig för konstruktioner med hög belastning. Använd skruvar med en tjocklek på 5 mm när du monterar lister. Skruvarnas längd beror på vilken tjocklek på balken du använder. En gyllene regel i hantverkarvärlden är att minst hälften av skruven ska skruvas in i träet som ska fästas.

De vanligaste skruvarna som används för reglar är våra förzinkade torxskruvar 5x70 mm. Längden på 70 mm säkerställer en stark förankring.

Vilka skruvar ska man använda för lövträ?

Lövträskruvar av rostfritt stål rekommenderas för ädelträ och lövträ. Lövträ innehåller garvsyror som med tiden fräter på galvaniserade skruvar. Detta kan leda till att förzinkade skruvar går sönder. Detta sker inte med skruvar av rostfritt stål. Att skruvar går sönder när man skruvar är något som lätt väcker irritation.. Wovar AISI 410 trädgårdsskruvar är mycket starkare än A2 skruvar av rostfritt stål och går inte sönder när de skruvas i lövträ. Många hantverkare och snickare anser inte ens att det är nödvändigt att förborra hål när de använder AISI 410-skruvar. Wovar rekommenderar dock förborrning. Förborra alltid i lövträ med en träborr som är tunnare än själva skruvarna. För skruvar med en tjocklek på 5,0 mm, förborra med en hårdträborr 3,5 mm. Skruvar som är 4,0 mm tjocka rekommenderas att borras med en 3,0 mm hårdträborr.

Vilka skruvar ska man använda för ställningsvirke?

Vill du göra en möbel av ställningsvirke? Välj då våra förzinkade trädgårdsskruvar! De är speciellt härdade och har en enorm bärförmåga! Skruvarna drivs med ett torxhuvud. Detta säkerställer att maskinen inte glider när du skruvar fast skruvarna.. Under skruvhuvudet på våra trädgårdsskruvar finns det fräsribbor; de gör att skruvhuvudet sjunker ner i ställningsvirket, vilket ser bättre ut. Trädgårdsskruvarna har en delad gänga. På så sätt säkerställs att konstruktioner av trä på trä dras tätt ihop. Använd Wovar torxbitar för montering. De skadar inte skruvarnas zinkbeläggning och förhindrar att skruvarna oxiderar.

Vilken storlek trallskruvar behöver jag?

Våra Wovar trallskruvar SS410 är mycket lämpliga för montering av trallor eller spångar. De kallas också för terrassskruvar. För att vara säker på att du använder rätt storlek på trallskruvarna rekommenderar vi att du multiplicerar tjockleken på dina brädor med 2. För brädor som är 2,5 cm tjocka rekommenderar vi våra Wovar trallskruvar 5 x 50 cm.

Vilka skruvar ska man använda till MDF-skivor?

Våra förzinkade spånskivskruvar med torxdrev används ofta för att fästa MDF-skivor. Wovar spånskivskruvar har en bra knivskarp skärspets. Denna skärspetsen säkerställer att materialet inte delas vid nedskruvning. Skruvens delade gängor gör att konstruktioner av trä på trä kan dras ihop på ett ordentligt sätt. När du monterar trädgårdsskruvar kan du använda våra högkvalitativa Wovar-bitar. Detta minimerar risken för att zinkbeläggningen skadas. Som ett resultat av detta får skruvarna en längre livslängd.

Vilka skruvar ska man använda till spånskivor?

För spånskivor rekommenderar vi att du använder Wovar spånskivskruvar förzinkade med torxhuvud. Wovar spånskivskruvar är härdade och därför extra starka. Den speciella skärspetsen garanterar att även det tunnaste brädmaterialet inte splittras.

Vilka skruvar ska man använda för korrugerade plåtar?

För att fästa korrugerade plåtar har Wovar särskilda skruvar för korrugerade plåtar. Dessa skruvar för korrugerade plåtar är tillverkade av rostfritt stål. Detta gör skruvarna mycket lämpliga för fuktiga rum och säkerställer att skruvarna inte oxiderar. Det breda skruvhuvudet skyddar monteringshålet väl mot regnvatten. Skruvarna för korrugerad plåt har en praktisk torx 20-enhet. Det här extra djupa torxavtrycket passar perfekt på våra TX20-bits. Se våra skruvar för wellpappplattor för fler tips och råd om installation av wellpappplattor.

Vilka skruvhuvuden finns det?

Det finns många olika typer av skruvhuvuden. Wovar säljer bland annat skruvar med platt huvud, runt huvud och brickhuvud. Det platta huvudet gör att skruven sjunker in ordentligt i träet efter att den har monterats i träet. Detta beror på det avsmalnande huvudet på den platta skruven. Tänk på att träet kan spricka när du använder tunna skivor. När en skruv är försänkt i träet är den mindre lätt att se, vilket ser såklart bättre ut.

De brickhuvudsskruvarna har ett brett försänkt huvud på 21 mm. Detta ger en stor bäryta och ett stort klämområde, de kallas också för träskruvar, koppskruvar eller flänsskruvar. Brickhuvudsskruvarna  är en bra ersättning för den gängade träskruven.

Den stora skillnaden mellan en motskruv och en trägängad skruv är att motskruvar har en troxdrev. En trägängad skruv måste dras åt med en hylsnyckel eller hylsorsats på grund av det sexkantiga huvudet. Detta tar längre tid än när skruvar med torxdrev kan skruvas in. För våra M8 träskruvar använder du vår perfekt passande hylsnyckel 13 mm.

Vilken skruvanslutning är bäst att använda?

Wovar står för kvalitet och jobbar först och främst med skruvar med torxhuvud. Torxhuvudet ger dina verktyg ett bra grepp om skruven så att maskinen inte glider. Torxhuvudet är format som en stjärna och rekommenderas av många byggare. Det är inte för inte den vanligaste skruvförbindelsen inom den professionella sektorn.

Vad är pozidrive?

Pozidrive är ett typ av krysshuvud där standardkrysshuvudet är försett med ett andra kryss.  Detta skapar en slags stjärnformad intryckning. På grund av det andra krysset skapas en bättre kraftöverföring än med en vanlig Phillips-huvuddrift. Våra spånskivskruvar med pozidrive-enhet är idealiska för hemmabruk. Men yrkesverksamma som byggare och snickare rekommenderar skruvar med Torx-enhet. Torx-enheten ger extra grepp så att maskinen inte glider och ger optimal kraftöverföring när du skruvar i skruvarna. Wovar har tagit inspiration från proffs och rekommenderar därför spånskivskruvar med Torx-enhet. Wovar levererar endast en gratis bit med spånskiveskruvar torx försänkning, trädgårdsskruvar försänkning och terrassskruvar SS AISI 410.

Vilken bit ska jag använda?

Wovar tillhandahåller huvudsakligen skruvar med torxhuvud. Ett torxhuvud har 6 drivpunkter. På så sätt kan skruven få mycket kraft. Wovar levererar en gratis torxbit till Wovars spånskivskruvar, trädgårdsskruvar och trallskruvar. Med dessa skruvar behöver du därför inte oroa dig för att välja rätt bitstorlek. Hos skruvar för vilka Wovar inte tillhandahåller gratis bitar anges tydligt vilka bitar som passar till skruvarna. Till exempel är våra skruvar med brickhuvud och rampluggar utrustade med torx 40-bit och Wovar ramskruvar med torx 30-bit.

Våra pozidrive-skruvar drivs med en PZ-bit. Vid varje Pozidrive-skruv anges vilken bit som ska användas för att passa skruven. Pozidrive-skruvar som är 4 och 5 mm tjocka drivs med en PZ-2-bits. Våra 6 mm tjocka Pozidrive-skruvar drivs med en PZ-3-bit.

Vad betyder det när skruvar är härdade?

Våra Wovar SS AISI 410-skruvar är tillverkade av härdat kolstål. Det gör dem dubbelt så starka som vanliga skruvar av rostfritt stål. Skruvarna är härdade genom en speciell värmebehandling. Stålet värms först upp och kyls sedan snabbt. Att skruvarna går sönder när de skruvas in är ofta mycket irriterande. Wovar förhindrar detta med våra skruvar av SS AISI 410-kvalitet.

Vad innebär det att en skruv har skärspets?

En skärspets minskar splittring av träet när du skruvar in skruven. Med en skärspets går skruven in i träet snabbare, detta gör det lättare att skruva in skruvarna. Skärspets kallas också för frässpets. I skruvar med skärspets avbryts gängan i slutet av skruven av ett spår. Detta gör att skruven skär in i träet fortare.

Vad är skillnaden mellan en skruv med full gänga och en skruv med partiell gänga?

Namnet säger allt: en skruv med full gänga har gängor från spetsen till huvudet. Den lämpar sig bäst för montering av metall eller plast på trä. En skruv med partiell gänga har ett skaft mellan skruvhuvudet och gängan. Denna skruv är lämplig för konstruktioner av trä mot trä. Tråden ser till att trämaterialet dras tätt ihop. Om en skruv med full gänga används vid montering av konstruktioner av trä på trä, kan det skapas utrymme mellan trämaterialen. Förborrning med skruvar med full gänga förhindrar detta.

Skruvar med full gänga säkerställer att metallmaterial fästs säkert i trä. Exempel är gångjärn, upphängningsbeslag eller anslutningsvinklar.

3. Allt om borrning

När ska jag förborra och när inte?

Vårt råd är att alltid förborra för lövträ. För barrträ som lärk, tall och gran ska du endast förborra för skruvar som är längre än 7 cm och vars huvud är tjockare än 6 mm. Förborrning rekommenderas också när du arbetar med lövträ eller när du monterar en trä-på-trä-konstruktion och använder en skruv med full gänga. Om du använder en 5 mm tjock skruv använder du en 3,5 mm borrstorlek. Om du använder en 4 mm tjock skruv väljer du en 3 mm borr. Våra titanborrar av högsta kvalitet är perfekta för detta och går knappt sönder. Titanborrkronorna är tillverkade av höghållfast stål (HSS). Dessutom är titanborren helt slipad och har en TiN-beläggning. TiN-beläggningen ger den här borren en värmebeständighet på upp till 600 grader Celsius!

Tips: Arbetar du till exempel med släta hyvlade trallplattor? Då kan du välja att använda en försänkningsborr. På så sätt kan du se till att terrassskruvarna försvinner en liten bit in i träet. Detta ger en fin finish.

Vad är skillnaden mellan borrar med normal anslutning och SDS-borrar?

Fördelen med att borra med en SDS-anslutning är att borret aldrig glider när du borrar och att det klickar sig självt på plats. Skillnaden mellan vanliga borrar och SDS-borrar är att SDS-borrar är mycket enklare att använda. Denna fördel kommer från anslutningen. En vanlig borrmaskin klämmer fast sig själv i borrmaskinens chuck. En SDS-borr har en urtag på två sidor. Detta säkerställer att borren endast kan placeras i borren på ett sätt.

Med en vanlig SDS-anslutning måste du ofta komma på exakt hur du ska sätta in borret i borret. Fördjupningarna säkerställer att borren inte lossnar när du borrar. SDS-plus borrkronor är mycket lika vanliga SDS-borrkronor. Skillnaden är att SDS-plus borrar har ett extra spår utöver urtagen. Denna slits garanterar att du inte behöver leta när du sätter in borren i maskinen.

Vad ska jag tänka  på när jag använder en SDS- och SDS-plus-borr?

Vid användning av SDS-plus borrkronor används ofta en hammare eller en roterande hammare. Det är viktigt att låta maskinen göra jobbet. Tryck därför inte för hårt när du borrar. Detta förhindrar att borret går sönder. SDS-plusborrkronor sitter säkert fast i maskinen. Detta gör det svårare att ta bort dem än borrar med normal anslutning. Om en SDS-plus-borr går sönder blir det mycket svårt att ta ut den.

4. Vilka skruvar behöver jag för ek och garapa? Skruvar för garvsyrat trä?

Letar du efter skruvar för ek? Wovar levererar skruvar för ek, Garapa, Kapur och andra garvsyrade lövträdslag. Wovars skruvar för ek har en organisk beläggning som garanterar att skruven inte påverkas. Detta förhindrar svarta fläckar på dina träbrädor.

Om du har fler frågor om skruvar och bultar är du välkommen att kontakta oss.

Små hårdvaror

Förutom skruvar och beslag för tunga konstruktioner tillhandahåller Wovar också ett brett sortiment av små beslag för hemmet och köket. Dessa inkluderar karbinhakar, muskettkrokar, ståltråd, S-krokar, nyckelringar, låsfjädrar och ståltrådsklämmor. All liten hårdvara är av Wovar-kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris.  

Leverans av Wovar

Wovar skickar beställningar med PostNL. Denna mycket pålitliga transportör hämtar din beställning från vårt lager på kvällen runt 22:15. Vanligtvist tar det 2-3 vardagar för paket till Sverige.