CURRENT LOCALE sv-se

1
Varukorg
2
Dina uppgifter
3
Bekräftelse
4,7 ur 8000 recensioner
4,7 ur 8000 recensioner
  • LEVERANSER INOM TVÅ TILL FEM ARBETSDAGAR!
  • Beställt före kl. 18:00, skickas idag
  • 100 DAGARS ÖPPET KÖP!
  • BESTÄLL SMIDIGT OCH BETALA TRYGGT, ÄVEN I EFTERSKOTT!
  • GRATIS FRAKT FRÅN 1750:- KR.
29 skáb

Förankra trästolpar i marken

Tillbaka till översikten

Om du ska bygga ett staket, ett tak eller någon annan form av konstruktion som innehåller stolpar, är det mycket viktigt att konstruera en stabil fästning. Stolparna utgör grunden för hela konstruktionen och kommer att stå för största delen av vikten. Det är därför viktigt att stolparna fästs ordentligt och säkert i marken. För att hjälpa dig, har vi sammanställt ett antal olika alternativ som du kan använda för att fästa stolparna på bästa sätt. Med de här tipsen kan du njuta av din konstruktion även efter att hårda vindar har blåst upp.

Trästolpar finns i två varianter: fyrkantiga och runda. Det är ungefär samma process att installera båda typerna stolpar. Skillnaden är att olika delar och beslag behövs för varje stolptyp, som exempelvis stolpfötter. Stolpfötter kan monteras på en sten- eller betongbas, vilket gör att man inte behöver slå ner dem i marken. Om man önskar en säkrare fästanordning är det dock bäst att gräva ner stolparna. För detta kan man använda både en skruvmejsel, som finns i trädgårdsavdelningen, eller en gammalmodig spade om stolparna är stora. Med skruvmejseln görs runda hål som stolparna därefter kan placeras i. Fyrkantiga stolpar kan också placeras med hjälp av detta, men det är då viktigt att fylla utrymmet runt stolpen med fyllningssand.

Förankring av stolpar med betong

Att förankra stolpar med betong är ett bra sätt att säkra dem och hålla dem stabila. Först borrar du ett hål i marken och fyller sedan på med snabbbetong för att bilda ett fast block runt stolpens bas. Denna teknik är också vanligt förekommande tillsammans med spetsiga stolphållare, som placeras ovanför marknivån för att förhindra träröta. För att skydda stolparna från röta kan du behandla dem eller sätta ett skyddshölje runt dem, som postsaver-postskydd. Tips! För att förlänga livslängden på din konstruktion bör du välja en impregnerad trästolpe.

Hur djupt ska trästolparna gå ner i marken?

Om du vill lägga till en funktionell touch till din trädgård som staket eller grind, kan du börja med att köpa trästolpar. Du bör välja stolpar som är ungefär en tredjedel högre än den höjd du behöver. Till exempel, om du vill ha en stolpe som är 180 cm över marken behöver du en stolpe som är 270 cm lång. För att förankra stolpen i marken kan du använda vår stolphammare. För att få en attraktiv trädgård kan du även lägga till våra gångjärn och stänger, eller roterande lameller för flexstaket. Således kan du skapa en funktionell och vacker trädgård. Tänk också på lameller i din trädgård med hjälp av våra roterande lameller för Flex Fences.

När du sätter ner en stolpe i marken är det klokt att behandla stolpens undersida ordentligt. Detta förhindrar att träet ruttnar. Många stolpar som sätts i marken utan behandling drabbas av detta.