CURRENT LOCALE sv-se

1
Varukorg
2
Dina uppgifter
3
Bekräftelse
4,7 ur 8000 recensioner
4,7 ur 8000 recensioner
 • LEVERANSER INOM TVÅ TILL FEM ARBETSDAGAR!
 • Beställt före kl. 18:00, skickas idag
 • 100 DAGARS ÖPPET KÖP!
 • BESTÄLL SMIDIGT OCH BETALA TRYGGT, ÄVEN I EFTERSKOTT!
 • GRATIS FRAKT FRÅN 1750:- KR.
30 čakč

Få cortenstål att rosta snabbare

Tillbaka till översikten

Cortenstål finns i många trädgårdar; du kan hitta det som trädgårdskant eller rabattkant men numera finns det också många andra föremål tillverkade av cortenstål. Tänk till exempel på blomlådor eller eldskålar. Du kommer att se att cortenstål inte alltid är helt rostat ännu. Denna process kan ta upp till 1-2 år. I den här bloggen kommer du att läsa vad cortenstål är och hur du kan få det att rosta snabbare.

Cortenstål är en allmänt använd ståltyp för trädgårdar och konstverk. Det är tillverkat av en kombination av olika metaller, bland annat koppar, krom, fosfor och nickel. Detta ger det en liknande styrka och kraft som rostfritt stål, vilket ger det en lång livslängd. Men det som gör cortenstål så unikt och populärt är den vackra rostfärg som det får med tiden. Denna färg kompletterar perfekt naturens färger. Du kan hitta cortenstål i många trädgårdar, till exempel som en bårdkant. Numera finns det också många andra föremål tillverkade av cortenstål, till exempel planteringslådor och eldskålar. Rostprocessen kan ta upp till 1-2 år. I den här bloggen kan du läsa mer om cortenstål och hur du får det att rosta snabbare.

Vad används cortenstål till?

Cortenstål är ett mångsidigt material att använda i trädgården. Det är ett flexibelt material och med produkter som Wovars rabattkanter kan du använda det för att skapa en vacker slingrande trädgårdsväg eller en kant för växter och blommor. På så sätt kan du själv bestämma hur du vill dela upp din trädgård.

Rostbildningsprocessen för cortenstål

När du köper cortenstål kan du bli överraskad av dess utseende. När du köper cortenstål är det nämligen inte helt rostat. Men oroa dig inte, oxidationsprocessen börjar efter cirka 6 veckor och den fullständiga rostprocessen tar cirka 1-2 år. Under denna period kommer du gradvis att se fler och fler rostfläckar på materialet, varefter det får sin berömda orange rostfärg.

Måste jag verkligen vänta ett år?

Det korta svaret är: Nej, det behöver du inte. Du kan påskynda rostningsprocessen av cortenstål. Detta kräver dock tid och ansträngning. Nedan hittar du allt du behöver och en steg-för-steg-plan. 

Du behöver:

 • handskar
 • avfettningsmedel
 • en trasa
 • en matsked
 • salt eller ättika
 • en 10-liters hink
 • en växtspruta
 • lite tålamod.

Steg för steg påskynda rostprocessen för Cortenstål:

 1. Ta bort vaxskiktet från Cortenstålet med hjälp av en avfettningsmedel och en trasa. 
 2. Gör en rostaccelerator med 10 liter varmt vatten och 3 matskedar salt eller ättika.
 3. Fyll en växtspruta med blandningen och applicera den gradvis på cortenstålet.
 4. Upprepa dagligen och efter 6 dagar kommer skillnaden att vara tydligt synlig redan efter 6 dagar.
 5. För att uppnå full rost, utför behandlingen dagligen i 6 veckor.

Observera: Under denna period kan cortenstålet fortfarande avge rostvatten. Det är därför klokt att påskynda rostningen på t.ex. en platta eller grus. När ditt cortenstål är helt rostat ger det inte längre ifrån sig någon strålning och du kan komma i kontakt med det utan att vara orolig.