CURRENT LOCALE sv-se

1
Varukorg
2
Dina uppgifter
3
Bekräftelse
4,7 ur 8000 recensioner
4,7 ur 8000 recensioner
  • LEVERANSER INOM TVÅ TILL FEM ARBETSDAGAR!
  • Beställt före kl. 18:00, skickas idag
  • 100 DAGARS ÖPPET KÖP!
  • BESTÄLL SMIDIGT OCH BETALA TRYGGT, ÄVEN I EFTERSKOTT!
  • GRATIS FRAKT FRÅN 1750:- KR.
24 skáb

Bygg ett Praktiskt Vedförråd med Wovar Vedställ - Steg-för-steg Instruktioner

Tillbaka till översikten

En hård vinter närmar sig och under de kommande månaderna kommer du att behöva värma upp ditt hem rejält igen. Det är mer aktuellt än någonsin att hitta alternativa sätt att värma upp hemmet, särskilt eftersom energipriserna stiger kraftigt även i Sverige. Om du har en öppen spis är det ett bra alternativ. Men om du börjar elda ved varje dag måste all denna ved gå någonstans. Vi på Wovar har en lösning på detta. Wovars kopplingar för vedställ gör det enkelt att skapa din egen vedförrådsanläggning. I den här bloggen förklarar vi steg för steg hur du enkelt kan sätta ihop ett robust träförråd.

Vilka verktyg behövs?

  • Borrmaskin
  • Träspiralborrar 6mm (och 8mm när du använder vagnsbultar) 
  • Nyckel, skiftnyckel eller hylsnyckel storlek 17 (och storlek 13 om du använder låsbultar)
  • Gummihammare (när du använder vagnsbultar)

(Figur 1: Förnödenheter för tillverkning av vedhyllan)

Steg 1: bestäm plats och storlek på vedförrådet

Se dig omkring i trädgården och hitta en lämplig plats för din vedförvaring. Vi rekommenderar att du bygger ditt vedställ på en plats där vinden kan blåsa bra, så att veden kan förbli torr, vilket i sin tur bidrar till vedens brännbarhet och kvalitet. När du har hittat en bra plats bestämmer du storleken på din önskade träförvaring. Det är bara att mäta dimensionerna på ditt vedförråd med ett måttband.

Steg 2: Identifiera vad du behöver

Nu när du vet hur stor ditt vedställ ska vara så kan du bestämma vad du behöver för att bygga din vedförvaring. Detta beror på att du kommer att behöva fler vedställen beroende på hur stor din vedhållare är. För att få en stark konstruktion rekommenderar vi att du installerar ett ställe varannan meter. 

Till exempel: för en enkel vedställning på 2 x 2 m behöver du 2 vedställen. För en enkel vedförvarning på 4 x 2 meter behöver du 3 vedställen. För 6 x 2 meter behöver du 4 kontakter osv.

Vedförrådets ram består av träbalkar och stolpar som du kan sätta in i kopplingarna som du köper hos Wovar. Dessa träbalkar och stolpar utgör botten och sidorna på vedstället. Till basen behövs 2 balkar på 4,5 x 7 cm. Till toppen av kopplingen behöver du 2 stolpar på 7 x 7 cm.

För att fästa helheten, skruva in de gängade skruvarna i skruvhålen på vedstativets anslutning. Du kan också använda vagnsbultar för de vertikala stolparna på vedställningen. Du kan fästa pelarna med 2 skruvar per stolp Horisontella balkar kan fästas med en skruv per balk.

När allt kommer omkring behöver du alltså följande för ett förrådsskjul av trä på 2 x 2 m:

  • 2 Wovar vedställkopplingar
  • 4 trästolpar 7 x 7 cm 2 m 
  • 2 trästolpar 4,5 x 7 cm, 2 x 2 m
  • 12 M10 x 30 Franska träskruvar eller 8 M8 x 90 vagnsbultar och 4 M10 x 30 trägängade skruvar.

(Figur 2: Förnödenheter för tillverkning av vedhyllan)

Vill du göra din vedhylla längre än 2 x 2 meter? För varje ytterligare 2 meter behöver du följande:

  • 1 Wovar vedställkoppling
  • 2 trästolpar 7 x 7 cm 2 m 
  • 2 trästolpar 4,5 x 7 cm, 2 x 2 m
  • 6 M10 x 30 franska träskruvar eller 4 M8 x 90 vagnsbultar och 2 M10 x 30 franska träskruvar.

Steg 3: Placera balkarna och stolparna i vedställskopplingarna

Nu när du har allt material till hands kan vi nästan börja placera balkarna och stolparna i vedhållarens kopplingar. Vi börjar med den nedre delen av vedhyllan. Ta de 4,5 x 7 cm stora balkarna och placera dem i balkhållarna längst ner på vedhållarens kopplingar.


(Figur 3: Placera balkarna i kopplingen)

Balkarna får sticka ut ca 5 cm på sidorna (se bild ovan). Placera nu stolparna i toppen av vedställningen.

(Figur 4: placera staplarna i kopplingen)

Steg 4: Dags att börja borra

Nu är det dags att börja borra hål. Ta de 4,5 x 7 cm stora bjälkarna och borra hålen i träet med en 6 mm hårdträborr för att borra igenom vedhållarens hål i träet. Du borrar cirka 20 mm djupt. Se till att du inte borrar djupare än 30 mm i alla fall.

(Figur 5: borra ner i balkarna)

Ta de 7 x 7 cm stora stolparna. Borra två hål genom hålen i kopplingen till vedhållaren. Använder du vagnsbultar? Använd sedan en 8 mm träspiralborr för att borra hela vägen genom stolparna. När du har borrat två hål i varje stolpe är det dags att börja montera ihop din vedbod.

(Figur 6: borra i stolparna)

Steg 5: Fäst din vedhylla!

Nu kan du börja fästa din vedhylla!

Ta en hylsnyckel storlek 17 och skruva in en trägängad bult i balken. Upprepa den här processen med alla dina 4,5 x 7 cm långa balkar och sätt ihop botten av din vedhylla. När du har gjort detta för varje balk är det dags för de upprättstående stolparna.

          

(Figur 7: sätt in en träskruv i balken)                                                      (Figur 8: fäst träskruven i balken)

Placera en stolpe på 7 x 7 cm i kopplingen till vedhållaren. Ta 2 låsbultar eller trägängade bultar per stolpe. Ta en hylsnyckel, hylsnyckel eller hylsnyckel med hylsnyckelstorlek 17 och vrid in skruven i stolpen. Upprepa den här processen för alla dina inlägg. Använder du vagnsbultar? Fäst sedan dessa i sin helhet genom hålen. Slå sedan med en gummihammare på det cirka 20 mm breda huvudet på vagnsskruvarna. På så sätt kläms vagnskruven fast i träet. Dra åt M8-muttern på andra sidan av stolpen med en 13 mm skiftnyckel.

     

(Bild 9: fäst den gängade träbulten i stolpen)                                       (Bild 10: de gängade träbultarna är fästa)

(Figur 11: din vedhylla är klar)

Så där, då var vedförvaringsstället klart!

Du har nu tillverkat ditt eget förvaringsställ för ved!

Det finns dock fortfarande några saker att tänka på. Din vedförvaring är ännu inte skyddad mot regn, snö och hagel. Det är viktigt att skydda din ved från dessa element. Om den inte är skyddad kan det nämligen uppstå mögel i din ved. Träets kvalitet och brännbarhet minskar också. För att motverka detta kan du sätta en presenning från Wovar på ditt vedförråd. 

Ett tak på vedhyllan är ett annat bra alternativ.  Ovanpå träställningen kan du lägga takplåtar. 

Se till att vinkeln på takbrädorna är minst 8 grader. På så sätt kan regnet dräneras ordentligt från takplattorna och inte stanna kvar på dem. Dessutom är det viktigt att din ved inte rör marken, eftersom fukt fortfarande kan tränga in i veden via marken. Om du inte kapar din ved kortare än 25 cm, kan du lägga den på längden i din vedhylla så att veden vilar på vedhyllans träbalkar. På så sätt förhindrar du att din ved kommer i kontakt med marken.